Heading

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Skrevet av

Morten Midtbø

Jeg hjelper mine kunder å planlegge store og små hager.

September 14, 2020

De fleste drømmer en stor frodig hage med et vakkert drivhus.

I hvert fall om du er som meg. 

Et drivhus er for mange selve juvelen i hagen. Her kan du dyrke urter, blomster, bær og andre fantastiske vekster - eller bare sitte og nyte en kopp te på ettermiddagen. 

Er du en av dem som ønsker deg et drivhus, men er litt usikker på hva slags type og hvordan du skal bruke det? Da har du kommet til riktig sted.

Vi i Hageriket har skrevet denne artikkelen for å inspirere deg til å finne et unikt drivhus som passer i nettopp din hage, enten den er liten eller stor. 

Her vil vi gå gjennom hva et typisk drivhus koster, hvordan du kan bygge et drivhus selv og hva slags drivhus som passer for deg og din hage. 


Drivhus pris

Et drivhus koster som regel fra 15.000kr til 150.000kr, avhengig av størrelse, materialer og funksjon. De billigste kommer gjerne som byggesett du setter sammen selv og har mindre eksklusive materialer. Større drivhus blir ofte levert og montert i din hage, og har en spesiell type glass som egner seg bedre i drivhus enn billigere glass-typer. 

Uansett hvor mye penger du ønsker å bruke på et drivhus anbefaler vi å gjøre en del undersøkelser før du kjøper. Det finnes mange steder å kjøpe drivhus, enten fra hagesentre eller fra nettbutikker. På hagesentrene har de ofte god kompetanse, så det kan være lurt å ta turen innom et hagesenter i nærheten av deg for høre hva de anbefaler til din hage. 

Et annet viktig punkt når det kommer til prisen på et drivhus er fundament. I de fleste drivhus-pakker følger det ikke med noe fundament, og det er da forventet at du har ordnet dette selv på forhånd. Dette kan du relativt enkelt gjøre med fin belegningsstein som er godt fundamentert, som da matcher størrelsen på drivhuset du skal kjøpe. Huske å sjekke med vater at alt blir rett, så vil monteringen av drivhuset gå mye enklere.

Bygge drivhus selv

Mange velger også å bygge drivhus selv. Du kan bestille glass og ofte rammer fra en glassmester. Det er ikke nødvendigvis den billigste løsningen, men du kan da mye enklere få et drivhus som er tilpasset din hage.

Kanskje ønsker du deg et drivhus med en uvanlig form, eller du skal plassere det et sted med en høydebegrensning. Da kan det være verdt å undersøke om du skal bygge drivhuset selv. 

Vi i Hageriket har vært med på en del prosjekter der kunde har bygget drivhuset selv. Dette går som regel veldig bra, så lenge formen er enkel. Blir formene, vinklene og plasseringen uvanlig tar dette ofte lang tid. Så sett da av 7-10 dager om du ønsker å ha tilstrekkelig tid.

Er du over middels handy kan du lage fundament og struktur selv. Da trener du kun glass, som er relativt billig som standardmål. Hør med din nærmeste glassmester som ofte har vært med på lignende prosjekter tidligere. Har du noen gamle vinduer kan du også bruke disse som utgangspunkt for et utrolig koselig drivhus. Det kan du også finne på Finn.no.


Drømmer du om et drivhus er veien kort

Mini drivhus, lite drivhus eller stort drivhus?

Mange lurer på hvor stort drivhus man burde velge.

Det kommer så klart an på hvor mye plass du har, men det er også viktig å tenke på et par andre ting før du bestemmer deg for størrelsen på drivhus.

Hvor mye tid ønsker jeg å bruke på drivhuset? Har du mye tid til overs og ønsker å ha plass til mange planter eller til og med gjester, så er et stort drivhus veien å gå. Men det krever også at du setter av tid til montering og vedlikehold av alle planter.

Har du mindre tid og ønsker å finne ut om et drivhus er noe for deg? Kanskje holder det da å starte med et mini-drivhus eller et lite drivhus med plass til noen få planter. Da får du også testet litt før du går til innkjøp av et stort og dyrt drivhus du egentlig ikke hadde behov for.

Men hvem har vel ikke behov for et stort og nydelig drivhus?


Å sitte i eget drivhus når det regner kan minne om Amazonas

Drivhus i plast eller glass

Har du lyst på et billig og enkelt drivhus, så kan et drivhus i plast være veien å gå.

Dette er ikke nødvendigvis noe vi i Hageriket drømmer om, men det kan for mange være riktig sted å starte. Innkjøp, montering og vedlikehold er vesentlig enklere, og effekten på planter kan ofte være god. Her finnes det både små og store varianter å velge mellom. Noen er runde, andre firkantede. Det finnes også mini-drivhus i plast du kan putte oppå pallekasser utendørs. Det kan gi plantene en ekstra boost og litt beskyttelse mot dyre og andre tyver. Mer om dette litt lenger ned i artikkelen når vi skal snakke om pallekasser inne i drivhus.

Du mister en del av sjarmen og en del av drivhuseffekten med et drivhus i plast, men det er selvfølgelig mye bedre enn ikke noe drivhus :) 


Drivhus i plast kan også levere fantastiske grønne vekster

Pallekarm i drivhus

Om du drømmer om nydelige grønnsaker dyrket i en pallekarm kan også et drivhus være med å akselerere vekstprosessen. Det gir deg også stabile værforhold og beskytter mot dyr som kan komme å smake på maten du dyrker. 

Pallekarmene kan settes inn i de fleste drivhus av større størrelse, og enkelte større drivhus kommer også med egne monteringsskinner som gjør at pallene står støtt og er “integrert” i drivhuset på en enda bedre måte. 


Vanningssystem til drivhus

Vanningssystem er en viktig del av alle drivhus, i hvert fall de større variantene.

Har du et lite drivhus holder det i massevis å vanne selv - alt avhengig av hva slags planter du dyrker der. Mange foretrekker jo å ha full kontroll over vanningen ved å gjøre det selv.

Om du ønsker en løsning med mindre vedlikehold kan du vurdere et eget vanningssystem til ditt drivhus. Det kan for eksempel være en dryppslange du trekker fra husveggen og inn i drivhuset. Den kan også kobles til og fra når du trenger vannslange andre steder i hagen.

Kort oppsummert er et drivhus i kombinasjon med et enkelt vanningssystem et veldig effektivt verktøy for å dyrke fantastiske grønne vekster. Det kan for mange også innebære mindre vedlikehold. Dryppslanger får du kjøpt på nett og i ditt lokale hagesenter.

Hvilket drivhus skal jeg velge til min hage?

Vi håper dette har vært til inspirasjon for å finne et drivhus som passer i din hage.

Siden vi ikke kjenner din hage kan vi ikke gi deg noen konkrete anbefalinger, men på generelt grunnlag vil vi anbefale å ta et drivhus inn i ditt liv. Det gir grønn glede, også vår og høst når hagen ikke er på det aller fineste. 


Masse lykke til med ditt drivhusprosjekt!


Les også
No Blog Posts found.

Drivhus: Alt du trenger å vite om drivhus i hagen

Et drivhus kan skape glede og gode uterom i enhver hage. Det er ikke bare et fantastisk sted å dyrke urter, blomster og grønnsaker, det er også et godt sted å være. I denne artikkelen forteller vi deg alt du trenger å vite om drivhus, og hvordan du lykkes med drivhus i din hage.